Vlasy – koruna krásy

Vlasy, očaria nás v najrozmanitejších tvaroch a farbách. Či už kučeravé, rovné, zvlnené, čierne, blond, hnedé alebo červené. Odrážajú individuálnu osobnosť a v mnohých kultúrach sú symbolom príťažlivosti, krásy a zdravia. Skrátka prírodný šperk, ktorý charakterizuje vzhľad každého jedinca.

Vlasy pozostávajú iba z hmoty bez živých buniek, nie sú v nich obsiahnuté ani cievy, ani nervy. To znamená, že naše vlasy nežijú.

Ale čo vlastne poháňa rast vlasov? Môže za to vlasová cibuľka, ktorú môžeme vnímať ako miesto výroby vlasu. Sú v nej umiestnené bunky, ktoré sa aktívne delia a sú zásobené živinami cez cievy. Cibuľka neustále produkuje nové bunky, ktoré sa rýchlo menia na mŕtve zrohovatené bunky. Tie potom migrujú nahor v dôsledku tlaku neustále dorastajúcich buniek a nakoniec vytvoria vlasový stvol (viditeľnú časť vlasu).

Okrem biologických funkcií, ako je ochrana vlasovej pokožky pred chladom a UV žiarením, nemajú vlasy žiadne životne dôležité funkcie. Sú však jedným z najdôležitejších neverbálnych komunikačných prostriedkov, ktoré prezradia veľa o našej osobnosti, charaktere a zdravotnom stave.

A ČO VLASY „STRESUJE“?

Slnko: účinky UV žiarenia vážne vplývajú na kvalitu našich vlasov. Okrem straty farby a lesku slnko poškodzuje štruktúru vlasu a spôsobuje stratu vlhkosti.
Trvalá a farbenie vlasov určite nie je jemná starostlivosť o vlasy. Napríklad, aby sa štruktúra vlasov mohla zmeniť z rovných na kučeravé, používajú sa chemické prísady, ktoré spôsobujú vysušovanie vlasov a stratu lesku.
Teplo: fény, kulmy a žehličky sú „požehnaním“, najmä keď styling úplne nevyjde. Nesprávne zaobchádzanie s elektrospotrebičmi však môže mať pre vlasy fatálne následky a trvalo ich poškodiť.
Klíma: chlad, teplo a nízka vlhkosť vlasy vysušujú. Vlasy sa stávajú matnými, nevýraznými, „slamenými“ a ťažšie sa rozčesávajú. Navyše sú náchylnejšie k zelektrizovaniu a je náročné ich skrotiť.
Slaná a chlórovaná voda: Následky zanecháva aj pravidelné kúpanie v mori alebo v bazéne. Kým kryštáliky soli odstraňujú z vlasov vlhkosť, chlórovaná voda farbené vlasy odfarbuje a dokonca dodáva svetlým vlasom zelený nádych.

Každá druhá žena sa sťažuje na suché alebo poškodené vlasy, no iba 24 % z nich na vyriešenie problému pravidelne používa špeciálne vlasové prípravky. Naše vlasy ale túžia byť každý deň chránené, ošetrované a regenerované, aby si zachovali svoju prirodzenú krásu.

TIPY STAROSTLIVOSTI O VLASY

Správny šampón: vždy používajte šampón, ktorý je prispôsobený vášmu typu vlasov. Postačí množstvo o veľkosti lieskového orieška. Dôležité je dôsledne vlasy opláchnuť.

Studené pred teplom: vlasy si umyte radšej vlažnou ako príliš horúcou vodou. Vysoké teploty vody nepriaznivo vplývajú na vrstvu kutikuly, vysušujú vlasy a robia ich krehkými.

Nedrhnite si vlasy do sucha: najmä ak sú mokré alebo vlhké, vlasy sú veľmi citlivé a ľahšie sa lámu. Z tohto dôvodu by ste si mali vlasy len jemne osušiť uterákom.

Hrebeň namiesto kefy: keď sú vlasy mokré, na rozčesávanie vlasov treba vždy použiť namiesto kefy hrebeň so širokými zubami. Ochránite tak štruktúru vlasov!

Správne si vlasy fénujte: ako príliš horúca voda, aj príliš vysoká teplota fénovania poškodzuje vlasovú štruktúru. Je lepšie fénovať o pár minút dlhšie pri nižšej teplote. Predtým, ako to urobíte, nechajte vlasy sušiť na vzduchu asi 15 minút. Vonkajšia vrstva kutikuly sa uzavrie a vlas je menej zraniteľný.

Pravidelne zastrihávajte končeky: na tento tip starostlivosti o vlasy určite veľa žien nepristúpi. Zvyčajne ale stačí skrátiť konce vlasov o jeden alebo dva centimetre každých osem až desať týždňov.

Kovu v lete dávame pauzu: v letnom slnku vynechajte používanie kovových sponiek vo vlasoch. Oveľa obľúbenejšie sú aj tak uvoľnené plážové vlny.

Upravujte, ale opatrne: kovové ozdoby s ostrými hranami a pevné spony do vlasov s kovovým zapínaním ničia vrstvu kutikuly a vlasy sa tak ľahšie lámu. Preto treba vždy používať sponky do vlasov s ochranným náterom alebo s látkovým poťahom. Tiež si vlasy príliš často nezväzujte do pevného copu. To zaťažuje hlavne korienky vlasov.

Chráňte mokré vlasy pred slnkom: mokré vlasy sú obzvlášť citlivé na UV žiarenie. Nie vždy je však možné sa mu vyhnúť. Preto chráňte svoje vlasy pomocou Regeneračného séra express predtým, než strávite čas vonku, či už na pláži alebo pred dlhým pobytom na slnku. Dôležité je aplikáciu séra opakovať!

Pred spaním: Ak sa v spánku prehadzujete, môžete sa ráno zobudiť so zauzlenými prameňmi a polámanými vlasmi. Preventívne pred večerným spaním rozotrite po suchých dĺžkach a končekoch Regeneračné sérum express. O to šetrnejšie sa dajú vlasy na druhý deň rozmotať.

Starostlivosť o vlasy je jednou z oblastí záujmu JUSTu od roku 1942. Odvtedy sa rad vlasovej starostlivosti pravidelne zdokonaľuje pomocou najnovších vedeckých poznatkov a prináša nové receptúry s vysoko účinnými rastlinnými extraktmi a olejmi.

Inovatívna receptúra ​​s okamžitým účinkom to je Regeneračné sérum express – vysoko účinná starostlivosť o vaše vlasy v jedinom kroku.

PRÍNOS REGENERAČNÉHO SÉRA EXPRESS:

REGENERÁCIA
Prírodný fytokeratín udržuje zdravú štruktúru vlasov a regeneruje poškodené vlasy – obnovuje sa ochranná lipidová vrstva a posilňuje sa povrch vlasov. Malé medzery v štruktúre vlasového keratínu sa uzatvárajú, povrch vlasu pôsobí hladšie, pružnejšie a sú poddajnejšie.

OCHRANA
Kapucínka v ​​kombinácii so zeleným orechom chráni pred škodlivými UV lúčmi a s nimi spojenými dôsledkami, ako je vysúšanie a vyblednutie farebných pigmentov. Výsledkom sú zdravé a lesklé vlasy so zachovaním prirodzenej sviežosti a žiarivej farby.

STAROSTLIVOSŤ
Exkluzívne zloženie s olejom z ľaničníka dodáva vlasom dostatok živín a vlhkosti bez toho, aby ich zaťažovalo. Výsledkom je jednoduché rozčesávanie mokrých i suchých vlasov. Sérum obaľuje vlasové vlákno od korienkov po končeky, čím zabraňuje štiepeniu končekov a lámaniu vlasov. Skrotí i nepoddajné vlasy so sklonom ku krepovateniu.

Úžasné fakty a čísla o vlasoch

  • Kde má človek najviac vlasov? Na hlave? Nesprávne! Tých je v lepšom prípade 150-tisíc. Vlasov, ktoré sú rozmiestnené takmer po celom tele a tvoria tak „kožušinu“ človeka, je celkovo päť miliónov. Väčšina chĺpkov je však taká jemná, že ich takmer nevidno. Špecialisti ich nazývajú vellus vlasy. Nepigmentované, jemné, tenké a väčšinou páperové chĺpky po celom tele, rukách, nohách a tvári.
  • Priemerný ľudský vlas má priemer 0,04 až 0,1 milimetra, rastie rýchlosťou približne 1 centimeter za mesiac a môže sa natiahnuť až o 50 percent.
  • Na štvorcovom centimetri pokožky hlavy rastie asi 200 vlasov – na predlaktí je ich naopak o polovicu menej.
  • Ľudia strácajú v priemere 50 až 100 vlasov denne. Zároveň sa však opäť vyvinú nové korienky vlasov.
  • V priemere strávia ľudia starostlivosťou o vlasy celkovo 120 dní svojho života.
  • Najdlhšie, prirodzene pestované ženské vlasy pochádzajú od Číňanky Xie Qiuping. S dĺžkou vyše päť metrov je porovnateľná s veľkosťou dospelej žirafy. Xie Qiuping si tak v roku 2004 zabezpečila zápis do Guinessovej knihy rekordov.

Zdroj: JUST aktuell 1/21

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *