Veľká noc je tu a s ňou aj zvýšená konzumácia vajíčok počas týchto sviatkov. Prinášame vám článok z blogu Nahrin práve o tejto potravine.
Vajíčka predstavujú chutný a vysoko kvalitný zdroj bielkovín, vitamínov (A, B2, B12, D, kyseliny listovej) a esenciálnych aminokyselín. Málokto už ale vie, že práve bielkoviny sú predovšetkým v žĺtku – trochu paradoxné (vzhľadom na názov bielka).
Žĺtok je hriešne dobrý, preto si niektorí ľudia doprajú vajcia na hniličku či do skla. Mnohí z nás si z detstva pamätajú lahodnú chuť žĺtka vyšľahaného s cukrom. Žĺtok je tiež prvá časť vajíčka, ktorou môžu mamičky obohatiť jedálniček batoľatám. Žĺtok obsahuje tuk a cholesterol, kvôli čomu sa vajcia občas (a neprávom) stávajú terčom kritiky. Na našich tanieroch sa vajíčka objavujú vo všemožnej podobe od miešaných až po tie stratené, pri ktorých príprave bývajú občas stratení aj kuchári, keď sa im nedarí z roztočenej vody s octom vytiahnuť úhľadný balíček.
Zaujímavosti
Farba škrupiny súvisí s plemenom sliepok, nie s kŕmením alebo spôsobom chovu.
Farba žĺtka je naopak ovplyvnená tým, čím sú sliepky kŕmené.
Zelený krúžok okolo uvareného žĺtka je spôsobený príliš vysokou teplotou alebo príliš dlhou dobou varu.
Ako otestovať čerstvosť
Vajíčka sú prekvapivo trvanlivé, až 20 dní od znesenia vydržia bez chladenia, potom ich treba skladovať už v chlade. Kto raz našiel skazené vajíčko, pamätá na ten sírny puch dodnes. Preto sa ľudia pozastavujú pri vajíčkach neznámeho veku nad ich čerstvosťou. Ako sa to dá zistiť?
Test trepaním: Ak pri zatrasení vajcom nič nepočujete, je čerstvé. Ak však budete počuť mierne „plácnutie“, vajce je staršie.
Test ponorom do slanej vody: Čím staršie vajcia, tým vyššie pláva (pripravte si roztok 1 litra vody so 100 g soli). Skazené vajíčko pláva na hladine.
Skúška šľahaním: Tá vyžaduje odvahu, pretože je potrebné potenciálny záprdok rozbiť. Pokiaľ je žĺtok obklopený pevným prstencom bielkoviny a je ním držaný pohromade (krásne sa pri tom klenie), potom je vajce čerstvé. Pokiaľ je žĺtok plochý a bielok vodnatý, je vajce staršie. Vzhľad a najmä smrad záprdku určite netreba bližšie špecifikovať.
Šikovné tipy
Pred varením nechajte vajcia oddýchnuť pri izbovej teplote. Znížite tým riziko, že im popraská počas varenia škrupina. Pokiaľ predsa popraskajú, pridajte do vody trošku octu. Vajíčka toľko nevytečú.
Vajcia sú uvarené natvrdo po 9 minútach. Ak sa na svoju cestu k bodu varu vydala z chladničky, treba pripočítať ďalšie 3 minúty.
Týždeň až dva týždne staré vajcia sa na počudovanie lúpu lepšie ako tie čerstvé.
Prečo sa veľkonočné vajcia farbia?
Jedno z vysvetlení ponúka rýdzo praktický prístup k veci. Počas pôstu sa nemohli jesť ani vajíčka, nieto ešte mäso alebo údeniny. Vajíčka z posledného pôstneho týždňa sa preto zbierali s tým, že ich bolo potrebné nejako šikovne uchovať. V stredoveku neexistovali chladničky, a tak boli vajíčka uvarené a uchované v chlade. Aby sa nepoplietli s tými čerstvými, boli tie uvarené pomaľované. Farba navyše uzatvára póry v škrupine, a tak vajcia vydržia dlhšie.
Kraslice z Nahrinu
Švajčiarsky Nahrin urobil prieskum medzi svojimi zamestnancami – ktoré korenia majú najradšej na vajíčka natvrdo či volské oká? Na čele bolo korenie Nahrom (40 %), potom Korenie z bylín a morskej soli (26 %), Gourmet-Mix (17 %), Citrónové korenie (10 %) a trochu prekvapivo aj Korenie na hydinu (7 %).
Článok bol inšpirovaný príspevkom Das Ei – eines der wertvollsten Nahrungsmittel z blogu Nahrin.