Ako by to bolo, aby sme si na jeseň nepripravili obľúbený tekvicový prívarok. Klasické jesenné jedlo, hlavne ak máte radi čoraz populárnejšiu tekvicu hokkaido. Aj tento recept vám prinášame v rámci seriálu S chuťou ku zdraviu, na ktorom spolupracujeme s Janicou Malek Lacovou.
Potrebujeme:
500 g tekvice hokkaido
250 g hlivy ustricovej
250 ml smotany na šľahanie
Zeleninový extrakt bez tuku
kokosový olej
1 červená cibuľa
3 – 4 strúčiky cesnaku
troška kurkumy
Paprikové korenie (poznáte z Mimoriadnej ponuky)
Korenie z bylín a morskej soli
vajíčko
čerstvá (alebo mrazená) pažítka na dozdobenie
Piccante na dochutenie (ľubovoľne)
Postup:
Hokkaido tekvicu poriadne umyjeme, nešúpeme, len očistíme od nepekného povrchu. Prekrojíme na polovicu a veľkou lyžicou vydlabeme semienka a zvyšky dužiny. Nakrájame na menšie kocky a odložíme bokom. Hlivu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na kokosovom oleji opražíme do zlatista, pridáme kurkumu a Paprikové korenie. Na opečenú cibuľu pridáme na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido a hlivu, poriadne premiešame. Cesnak očistíme, nakrájame na plátky a pridáme k zeleninovej zmesi. Premiešame a krátko opečieme. Pripravíme si vývar zo Zeleninového extraktu bez tuku na podlievanie a opečenú zmes podlejeme tak, aby tekutina bola približne 1 – 2 cm nad zmesou. Premiešame a necháme variť cca 20 minút. Občasne kontrolujeme a v prípade potreby ešte podlejeme vývarom. Keď je hliva mäkká, dokončíme prívarok pridaním smotany na šľahanie a necháme prevrieť a pár minút prevariť. Dochutíme Korením z bylín a morskej soli. Podávame s volským okom, alebo s vareným vajíčkom. Dozdobíme nasekanou pažítkou. Odvážni pridajú na záver zmes korenia Piccante.
Predošlé recepty:
Bezlepkový lososový quiche
Pizzové desiatové muffiny
Marinovaná kačka na zelenom šaláte s pomarančom
Pikantný falafel wrap s jarnou zeleninou
Čokoládové lievance s čučoriedkami
Bezlepkové karfialové placky s kôprovým dipom
Quinoa a pečeným tofu, brokolicou a mandľami