Tieto hviezdičky patria medzi tradičné švajčiarske vianočné cukrovinky. Keď sa vydaria, sú krehké navonok a vláčne vo vnútri. Zdobí ich poleva podobná hmote, z ktorej sa robia snehové pusinky. Chce to trochu trpezlivosti, cesto dosť lepí, ale výsledok určite stojí za to.
Suroviny na cca 30 ks:
• 250 g mletých mandlí
• 1 lyžička mletej škorice
• 1/4 lyžičky mletého klinčeka
• 1/4 lyžičky mletého zázvoru
• kôra z polovice bio citróna
• 2 vaječné bielky
• 1/4 lyžičky soli
• 125 g práškového cukru
• 1 lyžica višňového likéru (alebo vody)
Premiešajte mleté mandle, škoricu, klinčeky, zázvor, citrónovú kôru a soľ. Pripravenú sypkú zmes dajte bokom.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli, kým nebudú nadýchané a nezačnú tvoriť tuhé špičky. Práškový cukor preosejte cez sitko a pridajte ho do snehu z bielkov. Túto zmes ešte niekoľko minút šľahajte, kým sa práškový cukor úplne nezapracuje do snehu, ktorý tak zhustne a leskne sa.
Do veľkej misy dajte dve tretiny snehu z bielkov s cukrom a pridajte suchú zmes mandlí s korením. Zvyšnú tretinu snehu si nechajte na polevu.
Polevu pripravíte tak, že do snehu pridáte jednu polievkovú lyžicu višňového likéru alebo vody (pozn. v origináli autorka spomína Kirsch, sladko-horký likér z višní, ktorý v našich končinách môžeme nahradiť griotkou) a zmes miešajte, kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja.
Cesto dajte medzi dva listy papiera na pečenie a vyvaľkajte ho na hrúbku asi 8 mm. Takto pripravené cesto nechajte v chladničke na cca 30-60 minút stuhnúť.
Keď je cesto úplne vychladené a tuhé, vykrájajte z neho hviezdičky pomocou vykrajovátka na pečivo s priemerom asi 3 cm. Pokiaľ sa cesto lepí na vykrajovátko alebo dosku, pred každým použitím ich poprášte múkou (ak chcete zachovať recept prirodzene bezlepkový, tak bezlepkovou múkou).
Pripravené sušienky dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Doprostred každého kúsku dajte malý kopček polevy. Potom pomocou špajle alebo špáradla vytiahnite polevu do jednotlivých krajov sušienok. Pripravené hviezdičky nechajte ešte odpočinúť v chladničke, zatiaľ čo sa rúra zahreje na 200 °C.
Pečte približne 5 – 7 minút na spodnej mriežke rúry; nedovoľte, aby biela poleva na sušienkach začala hnednúť. Po vytiahnutí z rúry sušienky nechajte asi 10 minút odpočívať na plechu, než ich premiestnite na mriežku, aby úplne vychladli. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe, dlhšie vydržia.
Tento recept pochádza z blogu CUISINE HELVETICA – Swiss food, drink & culinary travel – z pera Heddi, autorky kuchárok a receptov zo švajčiarskej kuchyne. Heddi sa v roku 2012 presťahovala z USA do západného Švajčiarska a prepadla vášni pre švajčiarsku kuchyňu, o ktorú sa delí so svojimi čitateľmi.
Originálne znenie receptu si môžete prečítať v angličtine tu.