Bezlepkové karfiolové placky s kôprovým dipom

Tieto skvelé placky chutia teplé aj na studeno. Môžete si ich zabaliť na desiatu či olovrant, alebo podávať ako hlavné jedlo či prílohu na obed.

Placky:

  • 1 menší karfiol
  • 1 väčší zemiak
  • 3 vajíčka
  • 2 – 3 polievkové lyžice pohánkovej múky
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • Korenie na zemiaky (dostupné v Mimoriadnej ponuke od 15. marca)

 

Kôprový dip (obsahuje laktózu):

  • 1 biely grécky jogurt
  • 1 šalátová uhorka nakrájaná na malé kocky
  • 2 hrste čerstvo nasekaného kôpru
  • šťava z 1 citróna
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku
  • morská soľ

 

Nápoj:

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Karfiol aj zemiak očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. K nastrúhanej zelenine pridáme vajíčka, nasekanú vňať, pretlačíme cesnak, osolíme, okoreníme, dochutíme Korením na zemiaky. Zmes zahustíme pohánkovou múkou podľa potreby. Plech vystelieme papierom na pečenie a veľkou polievkovou lyžicou nalejeme a vytvarujeme na plechu malé placky. Plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Plech vyberieme, placky opatrne pootáčame a pečieme ďalších 10 minút z druhej strany. Všetky ingrediencie na dip spolu vymiešame a podávame s plackami. Po jedle si pripravíme Zázvorový nápoj s kurkumou, ktorý môžete piť teplý i studený. Má jemne pikantnú chuť a povzbudzujúce účinky.

Veríme, že aj tento recept zo seriálu S chuťou ku zdraviu vám bude chutiť a pri najbližšej príležitosti si ho pripravíte.