Možno sa vám nezdá toto obdobie úplne vhodné na šaláty. Tie nám prirodzene chutia viac v lete – keď slniečko hreje a dali by sme si pod zub len niečo ľahké. Napriek tomu by sme nemali zabúdať na vyváženú stravu a zaradiť do každodenného jedálnička aj čerstvú zeleninu. Vyskúšajte recept na chutný Cézar šalát od nášho švajčiarskeho partnera Nahrin s použitím Zeleninového extraktu a Korenia z bylín a morskej soli.
Prísady:
- 4 plátky bieleho chleba
- 2 strúčiky cesnaku
- 40 g masla
- 30 g strúhaného parmezánu
- 3 – 4 baby šaláty alebo 2 stredne veľké šaláty
- petržlenová vňať
- 50 g parmezánu (vcelku)
- 1 vajce
- 1 ČL kapár
- 4 ančovičky marinované v oleji (sardely)
- 1 PL bieleho balzamikového octu
- 2 PL Zeleninového extraktu
- 1 ČL dižonskej horčice
- 1 dl olivového oleja
- Korenie z bylín a morskej soli
Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Plátky chleba nakrájame na malé kocky. Ošúpané strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno. Na panvici rozpustíme maslo spolu s cesnakom. Pridáme kocky chleba, všetko dobre premiešame a položíme na pripravený plech. Pečieme 6 – 8 minút do zlatista. Vyberieme a ešte horúce obalíme v strúhanom parmezáne. Necháme vychladnúť. Listy baby šalátu umyjeme a osušíme. Ak použijeme veľký šalát, listy nakrájame na široké pásiky. Parmezán nastrúhame škrabkou na hoblinky.
Zálievka:
Na zálievku privedieme vajíčko ponorené v studenej vode do varu a necháme variť 3 minúty. Potom vložíme na 5 minút do studenej vody. Následne opatrne ošúpeme, vložíme do misky a nožom nasekáme nahrubo, žĺtok je ešte mierne tekutý. Kapary aj ančovičky opláchneme, nasekáme nadrobno a pridáme do vajíčka. Pridáme ocot, bujón a horčicu a všetko dobre premiešajte, vajce sa takmer úplne rozpustí. Pomaly za stáleho miešania prilievame olej. Dresing dochutíme soľou a korením. Do 4 hlbokých tanierov ozdobne navrstvíme šalát, kocky chleba, petržlenovú vňať a hobliny. Pred podávaním pokvapkáme dresingom.
Tip: Zvyšný dresing použite na ďalší šalát.
Zdroj: Nahrin AG