Hokkaidovo-hlivový prívarok

Hokkaidovo-hlivový prívarok s volským okom

Ako by to bolo, aby sme si na jeseň nepripravili obľúbený tekvicový prívarok. Klasické jesenné jedlo, hlavne ak máte radi čoraz populárnejšiu tekvicu hokkaido. Aj tento recept vám prinášame v rámci seriálu S chuťou ku zdraviu, na ktorom spolupracujeme s Janicou Malek Lacovou.

Potrebujeme:
500 g tekvice hokkaido
250 g hlivy ustricovej
250 ml smotany na šľahanie
Zeleninový extrakt bez tuku
kokosový olej
1 červená cibuľa
3 – 4 strúčiky cesnaku
troška kurkumy
Paprikové korenie (poznáte z Mimoriadnej ponuky)
Korenie z bylín a morskej soli
vajíčko
čerstvá (alebo mrazená) pažítka na dozdobenie
Piccante na dochutenie (ľubovoľne)

 

Postup:
Hokkaido tekvicu poriadne umyjeme, nešúpeme, len očistíme od nepekného povrchu. Prekrojíme na polovicu a veľkou lyžicou vydlabeme semienka a zvyšky dužiny. Nakrájame na menšie kocky a odložíme bokom. Hlivu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na kokosovom oleji opražíme do zlatista, pridáme kurkumu a Paprikové korenie. Na opečenú cibuľu pridáme na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido a hlivu, poriadne premiešame. Cesnak očistíme, nakrájame na plátky a pridáme k zeleninovej zmesi. Premiešame a krátko opečieme. Pripravíme si vývar zo Zeleninového extraktu bez tuku na podlievanie a opečenú zmes podlejeme tak, aby tekutina bola približne 1 – 2 cm nad zmesou. Premiešame a necháme variť cca 20 minút. Občasne kontrolujeme a v prípade potreby ešte podlejeme vývarom. Keď je hliva mäkká, dokončíme prívarok pridaním smotany na šľahanie a necháme prevrieť a pár minút prevariť. Dochutíme Korením z bylín a morskej soli. Podávame s volským okom, alebo s vareným vajíčkom. Dozdobíme nasekanou pažítkou. Odvážni pridajú na záver zmes korenia Piccante.

Predošlé recepty:
Bezlepkový lososový quiche
Pizzové desiatové muffiny
Marinovaná kačka na zelenom šaláte s pomarančom
Pikantný falafel wrap s jarnou zeleninou
Čokoládové lievance s čučoriedkami
Bezlepkové karfialové placky s kôprovým dipom
Quinoa a pečeným tofu, brokolicou a mandľami