Výkyvy počasia pomáhajú množeniu vírusov. Ak k tomu pridáme pobyt ľudí v uzavretých priestoroch, jeseň je ideálnym obdobím na šírenie vírusov. Príznaky prechladnutia sa u detí objavujú pomerne často, priemerne 6 až 10-krát ročne, u dospelých je to menej, 2 až 4-krát ročne. S prechladnutím si organizmus človeka, ktorý má dobrú imunitu, ľahko poradí.
Prinášame pár tipov, ktoré vám pomôžu sa na toto obdobie lepšie pripraviť.
- Primerané teplé oblečenie – dbajte i na nohy a kríže. Po príchode do miestnosti radšej „zhoďte“ jednu vrstvu, aby ste sa zbytočne nespotili. Pozor na prievan. Ten by mohol na spotenej pokožke pôsobiť síce príjemne ale po pár dňoch sa môžu prejaviť nepríjemné následky.
- Nohy v suchu! To nám prízvukovali už naše staré mamy a veru mali pravdu. Ak sa vám aj stane, že sa topánky premočia, doprajte si horúci kúpeľ s Tymianovou eseniou a následne sa zababušte do deky.
- Pohyb a fyzická aktivita – telo je potrebné udržovať v kondícii aj počas jesene a zimy. Možno si namiesto behu vonku doprajete skôr fitko, posilňovňu alebo online cvičenie s trénerom. Hlavne sa neprestávajte hýbať. Ideálne je minimálne 30 minút denne.
Pravidelné cvičenie pomáha aj čisteniu pľúc. Núti telo viac pracovať, čo zvyšuje dychovú frekvenciu tela a vedie to k vyššiemu prísunu kyslíka do svalov. Pri pravidelnom cvičení sa telo začne prispôsobovať, svalstvo sa naučí efektívnejšie využívať kyslík a produkovať menej oxidu uhličitého.
- Pri únave si určite doprajte oddych. Ale pozor – únava a nechuť (z chladnejšieho počasia a kratších dní) nie je jedno a to isté.
- Udržujte si pozitívne myslenie a dobrú náladu, aj keď to môže byť na jeseň trochu problematickejšie. Kratšie dni – nevadí, doma v teple máte viac času na čítanie kníh, alebo spoločenské hry s deťmi. V jeseni môžete chodiť na huby, púšťať šarkany, zbierať s deťmi gaštany alebo šípky. Gurmánov potešia kačacie hody, vinobranie a iné jesenné aktivity.
- Otužujte sa, pravidelne vetrajte doma i na pracovisku, doprajte si dostatok spánku, často si umývajte ruky prípadne ich dezinfikujte. Nezabúdajte na pravidelná príjem vitamínov, tekutín a pestrej stravy.
Ak už sa u vás predsa len prejaví zhoršené dýchanie zapríčinené sychravým počasím, vyskúšajte si podložiť matrac, aby ste nespali vo vodorovnej polohe ale v miernom polosede a využite difuzér či parný respirátor na zvlhčenie slizníc.
Parná terapia
Parná terapia zahŕňa vdychovanie, respektíve inhaláciu vodnej pary s cieľom spriechodniť dýchacie cesty. Táto technika pomáha pľúcam odvádzať hlien. Para dodáva vzduchu teplo a vlhkosť, čo zlepšuje dýchanie a pomáha uvoľniť hlien vo vnútri dýchacích ciest. Vdychovanie vodnej pary môže poskytnúť okamžitú úľavu. Do inhalátora je vhodné pridať aj pár kvapiek éterického oleja na podporu dýchacích ciest.
Podobne ako aj pri iných akútnych respiračných ochoreniach platí, že chorobu by sme v prvom rade mali doma vyležať. Domáca liečba by mala byť základom pri zvládnutí prechladnutia. Pri prechladnutí liečime príznaky spojené s chorobou. Znižujeme teplotu, upchatému nosu pomôžu spreje s morskou vodou a okrem liekov môžete využiť aj prírodnejšiu formu liečby.
Jedným z pokladov našej prírody je rakytník, ktorý odborníci odporúčajú používať ako prevenciu pred chrípkou či nachladnutím a počas zotavovania. Ďalšou z byliniek, ktoré posilňujú imunitu, je echinacea. Neužívajte ju však viac ako 2 – 8 týždňov a v prípade autoimunitných ochorení či tuberkulózy. Pozor aj na osvedčený „domáci“ liek, cesnak. Neužívajte ho vo väčšom množstve spolu s liekmi znižujúcimi bolesť alebo zápal. Cesnak by znásobil účinky týchto liekov.
Užitočné tipy na využitie produktov Just a Nahrin pri jesenných patáliách majú pre vás naši odborní poradcovia.
Zdroje:
https://www.liekysrozumom.sk/clanky/110/blizi-sa-obdobie-zvysenej-chorobnosti
https://www.uvzsr.sk/web/uvz/uvz-sr-jesen-bez-prechladnutia-a-chripky-vyhnite-sa-chripke-a-inym-akutnym-respiracnym-ochoreniam
https://sita.sk/vzdravotnictve/jarne-upratovanie-vo-vlastnom-tele-7-prirodzenych-sposobov-ako-si-vycistit-pluca/
https://diva.aktuality.sk/clanok/23884/10-tipov-ako-neprechladnut/
foto: freepik.com