Určite už mnohí chystáte sviatočné menu. Ak budete tento rok pripravovať kačacie stehná, možno vás osloví recept od Janice Malek Lacovej, ktorý pre nás pripravila v rámci seriálu S chuťou ku zdraviu. Chutné mäsko doplnené batatovým pyré a Omáčkou zo zeleným korením určite ulahodí nejednému gurmánovi.
Potrebujeme:
Na pečenú kačku:
2 ks kačacie stehná
4 ks mrkva
2 ks cibuľa
kačacia masť
morská soľ, čierne korenie
Zeleninový extrakt bez tuku
Na omáčku:
Omáčka so zeleným korením
1 dcl vody
Na pyré:
200 g batat
1 PL masla
Korenie z bylín a morskej soli
trochu petržlenovej vňate
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 170 °C. Kačacie stehná umyjeme, osušíme a ostrým nožom kožu s tukom zľahka nakrojíme na prúžky. Osolíme a okoreníme čiernym korením z oboch strán. Na panvici rozpálime trochu kačacieho tuku a stehná prudko z oboch strán opečieme. Vyberieme ich z tuku na plech a do výpeku v panvici pridáme mrkvu pokrájanú na väčšie kolieska a cibuľu na polovice. Prudko opečieme, vyberieme a pridáme ku kačke na plech. Zo Zeleninového extraktu bez tuku si pripravíme 500 ml vývaru a zalejeme ním kačacie stehná aj so zeleninou. Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 40 minút na 170 °C. Bataty umyjeme a očistíme od nepekných častí. Nakrájame na malé kocky a dáme variť do vody ochutenej Korením z bylín a morskej soli. Varíme do zmäknutia, precedíme, pridáme maslo a popučíme na kašu s hrubšou štruktúrou. Dochutíme Korením z bylín a morskej soli a na záver vmiešame najemno nasekanú petržlenovú vňať. Omáčku so zeleným korením povaríme podľa návodu 5 minút vo vode (prípadne môžeme aj vo víne) krátko pred podávaním. Polejeme ňou upečené kačacie stehná a servírujeme s batatovým pyré.
Predošlé recepty:
Hokkaidovo-hlivový prívarok
Bezlepkový lososový quiche
Pizzové desiatové muffiny
Marinovaná kačka na zelenom šaláte s pomarančom
Pikantný falafel wrap s jarnou zeleninou
Čokoládové lievance s čučoriedkami
Bezlepkové karfialové placky s kôprovým dipom
Quinoa a pečeným tofu, brokolicou a mandľami