Naše osvedčené tipy na podporu imunity

Imunitný systém sa stará o našu obranyschopnosť. Niekedy je viac zaťažený a to napríklad v období, kedy sú časté zmeny počasia, pri únave alebo v obdobiach zvýšeného výskytu infekcií. Keď imunitný systém náporu podľahne, môže to viesť k vzniku ochorenia alebo k horšiemu priebehu už prebiehajúcich chorôb. Dobrá správa je, že svoj imunitný systém môžeme prirodzene podporovať. Rozhodne sa oplatí dodržiavať tento trojlístok: strava, tekutiny a odpočinok.

Vyvážená a pestrá strava
Základom jedálnička by mala byť kvalitná pestrá strava, v ktorej je vyvážený obsah bielkovín, tukov a sacharidov a zároveň je zabezpečený aj dostatočný prísun tzv. mikronutrientov, napr. vitamínov a minerálnych látok. Pre správnu funkciu imunitného systému je nevyhnutný dostatočný príjem vitamínu A, B6, B12, C a D a minerálnych látok zinku, selénu a železa.

A k tomu patrí aj pitný režim
Nie nadarmo je téma pitného režimu toľko diskutovaná laickou aj odbornou verejnosťou. Je dôležité dbať na dostatočný prísun tekutín, pretože ten pomáha udržiavať vlhké sliznice, čiže prvú líniu obrany proti nečistotám a baktériám a tým napomáha zachovaniu imunity.

Pohyb, ale aj odpočinok
Je to známa vec – pravidelný pohyb je dôležitý. Počíta sa akýkoľvek pohyb. Treba pamätať na to, že aj v nabitom programe sa oplatí nájsť čas aspoň na krátku prechádzku. Prípadne aspoň skúsiť vybehnúť schody, namiesto jazdy výťahom.
Rovnako dôležitá je aj dostatočná regenerácia a kvalitný odpočinok. Dostatok spánku je pre posilnenie imunity oveľa dôležitejší, než sa na prvý pohľad zdá. Imunitu oslabuje aj dlhodobý chronický stres – preto by sme sa mali snažiť jeho zdroje eliminovať a naučiť sa občas “vypustiť paru”.

Výživové doplnky – keď imunita potrebuje podporiť
Výživové doplnky rozhodne nenahradia pestrú stravu. Pokiaľ ale viete, že tá vaša nie je práve ideálna, je dobré zaradiť také, ktoré sú práve potrebné. V našom sortimente nájdete rôzne výživové doplnky. Ako sa v nich vyznať a ktorý je ten najvhodnejší? S tým Vám poradí Odborný poradca. Preberiete s ním váš životný štýl, zhodnotíte, čo a ako jete a zistíte, ktoré vitamíny a minerály je potrebné doplniť.

Napríklad multivitamínové nápojové koncentráty Narosan, ktoré obsahujú vitamíny pre posilnenie imunity, ako aj ďalšie zložky pre komplexnú podporu organizmu. V ponuke máme 5 variantov, ktoré budú chutiť aj vašim deťom. Každý z nich je doplnený o špecifické minerálne a ďalšie látky, nielen pre podporu imunity.

Výživový doplnok Basico obsahuje vyváženú kombináciu 8 esenciálnych minerálnych látok, vrátane zinku potrebného pre imunitu, selénu a železa. Ich vstrebateľnosť je navyše podporená inulínom.

Kapsuly s vitamínom D a vápnikom poskytujú pre imunitu dôležitý vitamín D3, ktorého nemáme veľa, pretože u nás skrátka toľko nesvieti slniečko. Vitamín D napomáha k normálnemu vstrebávaniu vápnika a spolu s kyselinou listovou podporuje optimálnu funkciu imunitného systému.

Vstrebávanie a účinok vyššie spomínaných produktov možno podporiť nápojom Vivi Aloe. Táto šťava je bohatá na vitamíny, minerálne látky a celý rad ďalších aktívnych látok, ktoré človeku robia dobre.

Nezastupiteľnú úlohu pre obranyschopnosť organizmu hrajú aj antioxidanty. Nájdete ich vo farebnom ovocí a zelenine. Chránia bunky pred oxidačným stresom a tým pôsobia preventívne proti vzniku a rozvoju niektorých chorôb. Ak chcete staviť na veľmi účinný a štúdiami potvrdený antioxidant, vyskúšajte Kurkuma komplex, kapsule obsahujúce extrakt z kurkumy v jedinečnej forme s vysokou vstrebateľnosťou CurQfen®, podporený o ďalšie synergicky pôsobiace zložky z kurkumy, zázvoru a senovky gréckej. Na antioxidanty je bohatý tiež výživový doplnok Oxydef chutné tablety so širokou paletou rastlinných extraktov, vitamínov a minerálnych látok, ktoré môžete poznať z našej mimoriadnej ponuky.

Pamätáte si na rybí tuk na lyžičke? To už je minulosť. Omega 3 komplex sa ľahko prehĺtajú, obsahujú olej s vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín EPA a DHA a selén navyše prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a k ochrane buniek pred oxidačným stresom.

Imunomodulačné látky
Imunitu možno tiež podporiť pomocou tzv. imunomodulačných látok. Prírodné imunomodulačné látky sú v posledných rokoch čoraz častejšie odporúčané, pretože sú šetrné k ľudskému organizmu a pritom účinne podporujú imunitu, keď to organizmus potrebuje.
Medzi imunomodulačné látky patria napríklad glukány, čo sú aktívne polysacharidy získané z bunkovej steny rôznych húb. Početné štúdie potvrdzujú ich schopnosť podporovať obranné reakcie organizmu. Mechanizmus účinku spočíva v aktivácii makrofágov, čo sú imunitné bunky zodpovedné za pohlcovanie všetkých cudzorodých látok v tele, ako sú vírusy, baktérie, parazity alebo plesne. MSA komplex obsahujú extrakty z húb shiitake, maitake a reishi, ktoré sú veľmi bohatým zdrojom týchto glukánov.

Ďalším vhodným doplnkom stravy sú produkty s echinaceou, tie patria celosvetovo k najpredávanejším výživovým doplnkom. Je to práve pre schopnosť echinacey podporiť správnu funkciu imunitného systému. Sirup Echinacina okrem extraktu a šťavy z echinacey obsahuje aj bazovú a černicovú šťavu, vitamín C a zinok, ktoré vo vzájomnej synergii priaznivo pôsobia na obranyschopnosť.

Zdravé sliznice
Áno, reč je najmä o nose a očiach, ale aj o črevách. Vynaliezavé patogény sa snažia nájsť cestu do našich tiel rôznymi spôsobmi. Pre dostatočnú obranyschopnosť je dôležitá aj starostlivosť o tieto sliznice. Správnu funkciu črevnej sliznice možno podporiť podávaním produktov obsahujúcich živé baktérie mliečneho kvasenia, napríklad kapsúl VitaFlor Plus od Nahrinu. Váš odborný Poradca siahne v tomto prípade aj do sortimentu JUST. Nosovú sliznicu v dobrej kondícii udrží a vyčistí Nosový sprej a oči zvlhčí a osvieži Očný sprej z našej mimoriadnej ponuky.

Veríme, že tento sprievodca naším sortimentom Vám uľahčí rozhodovanie po boku Odborného poradcu.

Váš JUST SLOVENSKO, aktualizované júl 2024

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *