Či už thajské, mexické alebo indické – pikantné chute sú rozšírené po celom svete. Chilli je obľúbeným korením na dodanie pálivosti polievkam, omáčkam, karí alebo gulášom. Viac o obľúbenom štipľavom korení a o tom, ktoré korenia Nahrin dodajú vašim jedlám šmrnc, sa dozviete v nasledujúcom článku z blogu Nahrin.
Pikantné korenie používame hlavne na zvýraznenie chuti jedál. Pálenie v ústach vedie k zvýšenému prekrveniu ústnej sliznice a tým aktivuje chuťové poháriky. Prečo vám však pikantné jedlo robí radosť?
Korenené jedlo vytvára v mozgu signál, ktorý spúšťa bolesť. Táto bolestivá reakcia spôsobuje uvoľňovanie endorfínov – takzvaných hormónov šťastia. Cítime sa uvoľnene, dokonca aj po zjedení jedál s určitým množstvom pikantného korenia.
Ak jediné, čo z jedenia pikantného jedla máte, sú slzy v očiach, pálenie slizníc a potenie, nepanikárte. Jedenie korenistých jedál sa dá vytrénovať. Chuťové poháriky reagujú na obsah chilli zakaždým menej a menej. Ak teda často jete korenené jedlá, automaticky sa zvyšuje hranica tolerancie a dochádza k návyku.
Pikantné jedlo vám pomôže schudnúť
Ostré jedlo má na náš organizmus oveľa viac účinkov ako len pálenie v ústach. Pikantné jedlo stimuluje metabolizmus organizmu, čo môže pomôcť aj pri chudnutí. Je dokázané, že ľudia, ktorí sa potia kvôli pikantnosti jedál, spaľujú viac tuku.
Čo je Scovilleho stupnica?
Látka kapsaicín dodáva jedlám ich “pálivosť”. Pikantnosť jedla sa meria v Scovilleho jednotkách. Najvyššou úrovňou je čistý kapsaicín a na stupnici dosahuje hodnotu 16 000 000 jednotiek. Zatiaľ čo sladká paprika má stupeň približne 0 až 100 jednotiek, omáčka Tabasco má stupeň 2 500 až 5 000 jednotiek. Na druhej strane, normálne jedlo s chilli môže dosiahnuť maximálne 30 000 Scoville.
Od určitej úrovne štipľavosti, okolo 1 000 000 Scoville, telo už nie je schopné pikantnú chuť rozpoznať. Na zmiernenie bolestivého pocitu pálenia v ústach sa veľa ľudí často uchyľuje k pitiu vody. Hoci poskytuje krátkodobý chladivý účinok, kapsaicín sa v ústach distribuuje ešte viac a preto pálenie neustupuje. Najlepšie, čo si v tejto chvíli dať, je pohár mlieka alebo kúsok syra. Tuk obsiahnutý v týchto produktoch rozpúšťa kapsaicín a tým zmierňuje pocit bolesti.
5 obľúbených pikantných korenín na dochutenie:
Čierne korenie
Čierne korenie je jedným z najstarších a najobľúbenejších ochucovadiel. Používa sa takmer v každej kuchyni, pričom existujú rôzne druhy líšiace sa farbou a pikantnosťou. Najznámejšou odrodou je čierne korenie, ktoré okrem skvelej chuti dokáže stimulovať krvný obeh v slizniciach a podporuje trávenie.
Korenie pikantné Pfeffer je zmesou korenia Nahrin, zloženého z čierneho korenia, bieleho a kajenského korenia.
Cesnak
Ďalšou pikantnou ingredienciou je cesnak. Je obľúbenou prísadou do mnohých jedál a je známy svojou korenistou, aromatickou chuťou. Táto voňavá ingrediencia však prospieva aj nášmu zdraviu. Antimikrobiálne a karminatívne účinky cesnaku boli oceňované už v minulosti, čo z neho robí mimoriadne zdravé korenie.
Cesnakové korenie Nahrin dodáva jedlám a dresingom obzvlášť lahodnú, korenistú chuť.
Wasabi
Wasabi, tiež nazývané japonský chren, je známe vo forme svetlozelenej pasty, prípadne vo forme prášku a je nevyhnutnou zložkou každého sushi. Vďaka obsahu horčicových olejov má korenistú chuť. Wasabi v pikantnom jedle spôsobuje nielen pálenie v nose a hrdle, ale podporuje aj trávenie a zdravú črevnú flóru.
Chren
Chren sa tradične používa ako liečivá rastlina už od 12. storočia. Čerstvý chren má intenzívnu, korenistú chuť. Obsahuje mimoriadne množstvo esenciálnych olejov. Tie môžu pri konzumácii spôsobiť silné pálenie a svrbenie v nose.
Chilli
Najznámejšou potravinou medzi štipľavými koreninami je však chilli. Chilli je dnes jedným z najpoužívanejších korení na svete a stalo sa nevyhnutnou ingredienciou v medzinárodnej kuchyni. Rastlina pochádza pôvodne z Južnej Ameriky a môže mať rôzne stupne „pálivosti“.
Obľúbenou kombináciou chilli, byliniek a zeleniny je koreniaca zmes Piccante.
Tipy na pikantné recepty Nahrin:
https://www.justnahrin.sk/aktuality/pikantny-falafel-wrap-s-jarnou-zeleninou
https://www.justnahrin.sk/aktuality/kulinarska-vyzva-aj-bez-maska-sa-da
https://www.justnahrin.sk/aktuality/pikantne-oriesky
https://www.justnahrin.sk/aktuality/polievka-minestrone
Zdroj: blog Nahrin AG
Foto: freepik.com