Pizzové desiatové muffiny

Desiata pre deti nemusí byť nevyhnutne obložený rožok alebo balený croissant. Čo tak sa s ňou trochu pohrať a pripraviť deťom z času na čas nejaké prekvapenie. Inšpiráciu na pizzové muffiny prináša Janica Malek Lacová v 6. časti seriálu S chuťou ku zdraviu.

Potrebujeme:
330 g hladkej špaldovej múky
200 ml vlažnej vody
½ kocka droždia
¼ ČL trstinového cukru
štipka soli
2 PL olivového oleja
100 ml paradajkové pyré
300 g nastrúhanej mozzarelly
250 g čerstvých cherry rajčín
Korenie Italy-Mix
Korenie z bylín a morskej soli
Pažítku alebo jarnú cibuľku na dozdobenie

 

Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C, ideálne na teplovzdušný program. Nachystajte si plech na muffiny a vymastite olivovým olejom. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Droždie rozdrobte v 200 ml vlažnej vody a nechajte postáť. Vykysnutý kvások pridajte do misy so suchými surovinami a vymieste na lepivé cesto. Cesto vymiesené v miske vyklopte na pomúčenú dosku a mieste ešte 5 – 6 minút. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 5 mm. Pomocou 7 cm formičky vykrojte z cesta 12 kruhov. Kruhy cesta vložte do vymastených otvorov na muffiny a pritlačte ich do formy tak, aby dosahovali do ¾ výšky každého otvoru. Paradajkové pyré rozmiešajte s korením Italy-Mix a rozotrite na spodok aj na strany cesta. Posypte troškou mozzarelly a opäť posypte korením. Môžete pridať aj Korenie z bylín a morskej soli. Na vrch dajte cherry rajčiny prekrojené na polovice. Pečte 15 až 20 minút, alebo kým cesto nie je zlatisté a syr sa neroztopí. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť, až potom vyberajte z formičiek. Pred podávaním posypte nasekanou pažítkou.

V predchádzajúcich častiach seriálu sme pre vás pripravili:
Marinovaná kačka na zelenom šaláte s pomarančom
Pikantný falafel wrap s jarnou zeleninou
Čokoládové lievance s čučoriedkami
Bezlepkové karfialové placky s kôprovým dipom
Quinoa a pečeným tofu, brokolicou a mandľami