S chuťou ku zdraviu, 3. časť

Tretia časť seriálu S chuťou ku zdraviu, ktorú pre nás pripravuje pani Janica Malek Lacová, nám prezradí viac o tom, aká je odporúčaná denná spotreba cukru a čím všetkým sa dá klasický biely cukor nahradiť.

 

Biely rafinovaný cukor
Hlavným zdrojov sacharózy je cukrová trstina. Sacharóza, alebo cukor, ktorý bežne poznáme ako  kryštálový, práškový či kockový prešiel chemickou úpravou. Proces zvaný rafinácia ho zbavuje nečistôt, následne sa roztápa v horúcej vode a pomocou chémie sa čistí. Na záver sa v odstredivke zbavuje tekutiny, schladí a upravuje do formy kryštálového cukru. A toto nevyzerá moc zdravo, že?

 

Hnedý trstinový cukor
Trstinový cukor nie je zdravšia alternatíva bieleho cukru. Ak chcete vedieť, ktorý hnedý cukor je ten pravý je nevyhnutné študovať etikety. Ak je na nej uvedené „muscovado“, alebo „nerafinovaný či prírodný cukor trstinový“, mali by ste mať istotu, že tento hnedý cukor je ten správny. Poznávacím znamením je, že „pravý“ cukor nebýva lacnejší ako 2 Eur na kilo.

TIP: Prírodný trstinový cukor MUSCOVADO sa vyrába zahusťovaním trstinovej šťavy bez odstránenia zostatkovej melasy. Jeho hnedá farba je dôsledkov ponechania časti melasy v kryštálikoch cukru. Tento cukor je tým „pravým – orechovým“. Najčastejšie ho kúpite v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou a bio potravinami.

 

Odtiaľ – potiaľ
Je všeobecne známe, že cukru konzumujeme viac ako je potrebné. Nie sme na tom až tak zle ako Spojené štáty americké so štatistikou 200 gramov na osobu na 1 deň, ale odporúčanú dávku 35 g na deň presahujeme so spotrebou 90 gramov aj my na Slovensku. Čo nám však najviac škodí je „skrytý“ cukor v sladených nápojoch, snackoch a iných pochúťkach. Nadspotreba cukru smeruje k jedinému – zvýšenému riziku vzniku cukrovky, srdcovo-cievnych chorôb, hypertenzie, ochorenia žlčníka, autoimunitných ochorení či zubných kazov.

 

Alternatívy

  • Za najzdravšie sladidlá považujeme datle, banány, figy a marhule. Áno, banánmi či marhuľami môžete osladiť koláč či kašu.
  • Medzi zdravšie sladidlá patria kokosový cukor, javorový sirup, jačmenný slad, melasa, ryžový slad a med.
  • Agáve sirup má síce nízky glykemický index, je známy a populárny, avšak nie zdraviu prospešný. Pri dennej konzumácií spôsobuje obezitu.

 

Existuje teda cukor, ktorý neuškodí? Konzumácia cukru je pre naše fungovanie nevyhnutná, vyhýbať by sme sa jej nemali. Najdôležitejšie je dôkladne vyberať, čítať a kontrolovať voľbu a dennú spotrebu cukru neprekračovať.

Ak ste aj vy pri čítaní týchto riadkov dostali chuť na niečo sladké a zdravé, vyskúšajte recept na čokoládové lievance s čučoriedkami, ktorý pre nás Janica pripravila. Stačí pridať NahroFit bohatý na bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, minerálne látky a vitamíny. Vaše raňajky budú jednoducho bomba!

 

Predošlé časti:
1. Na Hromnice, najedz sa len z polovice – recept Quinoa s pečeným tofu, brokolicou a madľami
2. Jar, vitaj. Aj v kuchyni! – recept Bezlepkové karfiolové placky s kôprovým dipom