Vyskúšajte originálny recept na šafranové rizoto v tekvici z blogu švajčiarskej spoločnosti Nahrin.
Pre 4 osoby
Čas prípravy: 5 min.
Čas varenia: 25 min.
Prísady:
1 veľkú tekvicu Hokkaido (cca 1,5 kg)
4 PL olivového oleja
1/2 ČL soli
1 cibuľu
400 g ryže na rizoto (napr. Arborio)
4 dl bieleho vína
1 l Zeleninového bujónu Intenso & Puro
50 g strúhaného parmezánu
1 PL masla soľ a korenie podľa chuti
2 štipky šafranových „nití“
1/4 viazaničky petržlenovej vňate
Príprava:
Tekvicu umyte, odrežte vrch a lyžičkou vydlabte semienka. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a tekvicu potrite cca 2 lyžicami olivového oleja a osoľte. Pečte vo vyhriatej rúre cca 30 až 40 min. pri 200 °C. Medzitým si pripravte rizoto. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olej, a restujte na ňom cibuľu. Pridajte ryžu a varte za stáleho miešania, kým nebude priehľadná. Prilejte víno a úplne zredukujte. Pripravte si 1 liter vody s cca 2 ½ lyžicami bujónu a za stáleho miešania postupne prilievajte, aby bola ryža vždy podliata tekutinou. Pridajte šafran a duste cca 20 minút, kým nie je ryža krémová a al dente. Do ryže vmiešajte maslo a syr, podľa chuti pridajte korenie. Horúcu tekvicu naplňte rizotom, ozdobte petržlenovou vňaťou. Servírujte horúce.