Trendy v stravovaní

Stravovacie návyky ľudí ovplyvňujú rozhodnutia výrobcov potravín. Aby aj Nahrin, náš švajčiarsky partner, zostal v obraze, snaží sa včas rozpoznať potreby zákazníkov a podľa toho prispôsobiť sortiment. Preto ostro sleduje výživové trendy.

Mnohé zásadné zmeny v spoločnosti a ekonomike ovplyvňujú naše stravovacie návyky. Flexibilnejší pracovný čas so zvyšujúcim sa podielom home office vedie k zmene stravovacích návykov, najmä na obed. Povedomie o životnom prostredí a živých bytostiach rastie a zachovanie a kvalita zdrojov sú čoraz dôležitejšie. Rastúci počet single domácností, nejednotných rodín či osamelých rodičov mení tradičné vzory, a to má vplyv aj na stravovacie návyky. Zároveň existuje široká škála diét ako paleo, low carb, vegánska či raw strava. Mnoho ľudí si stále viac uvedomuje dôležitosť svojho zdravia.

Existujú 3 potravinové trendy na rok 2023, ktoré sú obzvlášť výrazné.

New Glocal

Výpadky a nedostatky dodávok tovaru v posledných mesiacoch ukázali, aké krehké sú globálne dodávateľské reťazce. Myšlienka New Glocal (spojenie slov globálny a lokálny) znamená, že regionalita a udržateľnosť sú v rámci globálnej produkcie potravín čoraz dôležitejšie. Dôležitá už nebude len cena. Dôraz sa bude klásť aj na regionálnu dostupnosť potraviny či suroviny.

Vegánska strava

Mnohé tradičné recepty v našej kultúre sú založené na živočíšnych potravinách. Okrem mäsa sem patria aj vajcia, mlieko a syrové výrobky. No je stále viac ľudí, ktorí chcú konzumovať menej alebo žiadne živočíšne produkty. Trh s náhradnými výrobkami je už dnes značný a bude naďalej výrazne rásť. Vegánske alternatívy našich tradičných jedál sa stanú štandardom v našej kuchyni.

Regeneratívne potraviny

Spôsob, akým sa vyrábajú naše potraviny, má zásadný vplyv na zdravie našej pôdy. Okrem extenzívneho chovu zvierat môže výroba rastlinných potravín tiež spotrebovať príliš veľa vody alebo vyčerpávať pôdu. To nie je udržateľné. To je dôvod, prečo sa regeneratívne potraviny, t. j. výroba potravín podľa regeneratívnych kritérií, stávajú čoraz dôležitejšími.

Progresívny vývoj v Nahrin

V Nahrine kladú veľký dôraz na súčasné trendy a vývoj. Kvalita surovín bola vždy veľmi dôležitá. Ak je to možné, vyhľadávajú prvotriedne suroviny zo Švajčiarska ako horskú soľ z Bex vo Waadtland alebo repkový olej a cukor zo švajčiarskeho Mittellandu. Krátkymi obstarávacími cestami sa zároveň snažia, aby ich ekologická stopa bola čo najmenšia. Od roku 2016 úplne prestali používať palmový olej.

Mnoho produktov Nahrin je prirodzene čisto rastlinných a stále viac produktov je 100 % prírodných.

Zdroj: newsletter Nahrin 01/2023

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *