Piata chuť na jazyku

Umami, alebo piata chuť, je názov odvodený od japonského slova umai (čo znamená chutný) a pomenúva glutaman sodný – ingredienciu, o ktorej sa už veľa napísalo a častokrát diskutovalo.

Glutaman je telu prirodzená látky, aminokyselina prítomná vo všetkých živých organizmoch. V kuchárskom odvetví sa s glutamanom stretávame všade tam, kde zaznamenáme lahodnú mäsitú chuť a výrazné tóny použitých surovín. Typickým predstaviteľom, kde sa glutaman používa je ázijská kuchyňa, ktorá dodnes čelí následkom čisto mediálnej a vedecky nepreukázanej kauzy nazývanej “syndróm čínskeho bistra”. Úplne bežne sa glutaman vyskytuje v mäse, syroch (napr. parmezáne), zelenine (napr. paradajkách) a čo je veľmi zaujímavé, tak s glutamanom sa stretávame už v prvých momentoch života vďaka materskému mlieku.

Čo si o glutamane myslíte vy? Poznáte rozdiel medzi synteticky vyrábaným glutamanom a kvasnicovým výťažkom? Možno by vás mohol zaujímať rozhovor s biochemičkou a výživovou poradkyňou Michaelou Bebovou, ktorý si môžete vypočuť on-line na Radio Wave.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *