Horká chuť – žalúdok v pohode

Horká chuť, zdravý žalúdok…

Už naši predkovia vedeli, že rastliny s horkou chuťou hrajú vo výžive dôležitú úlohu. Bylinky s horkými látkami patria medzi najstaršie lieky. Claudia Weberová zo švajčiarskej spoločnosti Nahrin, nám v tomto článku povie všetko o horkosti a horkých látkach.

Hippokrates odporúčal horké byliny na dlhý život už v starogréckych dobách. V čínskej medicíne sa hovorí, že horké látky pomáhajú pri gastrointestinálnych a kožných problémoch, ako aj pri srdcovo-cievnych ochoreniach a problémoch s imunitným systémom. Bohužiaľ, na horké látky a ich pozitívne účinky sa časom zabudlo. V posledných rokoch spoločnosť znovu objavila nie príliš obľúbenú chuť a horké látky sa vracajú späť.

Prečo zvyčajne nemáme radi horkú chuť?

Horkú chuť väčšina ľudí vníma ako nepríjemnú, čo je okrem iného zapríčinené evolúciou človeka. Chutí nám najlepšie to, čo najviac potrebujeme, a to sladké veci, ktoré rýchlo dodávajú energiu, mäso a ryby ako zdroj bielkovín a slané jedlá pre obsah minerálov. Trpké jedlá naopak naznačujú, že sú jedovaté a boli interpretované ako varovné signály. Okrem toho naše chuťové poháriky v posledných desaťročiach čoraz viac formoval potravinársky priemysel. Čoraz menej ľudí má stále na jazyku vyvinuté horké receptory, takže sa horkým potravinám vyhýbame.

Čo sú horké látky?

Pojem „horké látky“ zahŕňa všetky látky trpkej chuti, ktoré patria prevažne k sekundárnym rastlinným látkam. Horkosť nie je objektívne merateľná vlastnosť no bez ohľadu na to, či a ako je látka horká, sa určuje na základe chuťového testu a klasifikuje sa pomocou takzvanej „horkej hodnoty“. Trpká hodnota sa počíta z jedného gramu látky a pridaného množstva vody, pri ktorej má roztok stále horkú chuť. Ak je horká hodnota 10 000, znamená to, že jeden gram látky s 10 000 mililitrami vody jednoducho chutí horko. Na čele je z hľadiska horkej hodnoty kvasia horká (horká hodnota 40 000 – 50 000), za ktorou nasleduje koreň horca a palina (horká hodnota 10 000 – 25 000)

Kde sa nachádzajú horké látky?

Nachádzajú sa v mnohých bylinách, zelenine a ovocí, ako aj v nápojoch. Aj keď averzia k horkej chuti mala dopad aj na poľnohospodárstvo a pestovanie odrôd so sladkou, jemnejšou chuťou, príslušné množstvo horkých látok sa nachádza v mnohých potravinách:

Zelenina: fenikel, kapusta, špargľa, mangold a brokolica
Šaláty: čakanka, Radicchio a rukola
Ovocie: grapefruit a citrón
Bylinky: šalvia, púpava, horec, tymian, pažítka a oregano
Nápoje: káva, čierny a zelený čaj, pšeničné pivo, aperitívy ako Aperol a Campari
Horká čokoláda
Horčica

Ako účinkujú horké látky?

Účinky horkých látok sú rôzne, pričom účinok závisí od príslušnej horkej látky. Horké látky ovplyvňujú tráviaci proces okrem iného stimuláciou tvorby slín, žalúdočnej šťavy, žlčových tekutín a pankreatických sekrétov, ako aj prietok krvi a pohyb čriev. To zlepšuje trávenie, pálenie záhy, plynatosť a menej sa objavuje nepríjemný pocit plnosti. Okrem toho sa horké látky používajú aj pri únave, vyčerpaní a strese. Existujú aj rôzne klinické štúdie, ktoré ukazujú antidepresívny účinok horkých látok. Rôzne horké látky navyše ovplyvňujú zdravie pokožky tým, že stimulujú tvorbu kožných lipidov, a tým posilňujú kožnú bariéru.

Horké látky od Nahrinu

Náš najpredávanejší horký produkt je jednoznačne: Artičokový nápoj! Pohár poskytuje koncentrovanú dávku horkých látok z koreňa artičoky, horca a koreňa rastliny Kondurango. Ak sa artičokový nápoj konzumuje pred jedlom, stimuluje sa chuť do jedla a jedlo sa lepšie strávi. Horkasté látky po jedle zabezpečujú efektívnejšie trávenie.
Hodí sa teda ako aperitív, aj ako digestív.

Vyskúšajte osviežujúci letný drink s Artičokovým nápojom z našich receptov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *